Uchwyty z mosiądzu
Od zawsze mówimy, że jesteśmy EKO, im bardziej naturalnie, tym lepiej. Podzielimy się więc z Wami, jak odświeżyć okucia mosiężne za pomocą środków, które znajdziecie w kuchni. Pamiętajcie jednak, że nie należy pod żadnym pozorem używać szczotek, ostrych myjek czy drucianych gąbek ponieważ mosiądz jest podatny na porysowanie.
1. Czyszczenie uchwytów z mosiądzu sokiem z cytryny
Należy wycisnąć sok z jednej cytryny do filiżanki, następnie zanurz w nim miękką, chłonną ściereczkę. Nasączoną tkaniną pocieraj mosiężną powierzchnię, omijając kamienne wypełnienie. Kiedy detal uzyska pożądany odcień, opłucz pod bieżącą wodą i dokładnie wytrzyj ręcznikiem papierowym.
2. Przecier pomidorowy i uchwyty z mosiądzu jak nowe!
Tak, dobrze widzicie, mosiądz po styczności z przecierem pomidorowym jaśnieje, a przebarwienia znikają. Należy jednak bardzo uważać w przypadku uchwytów z mosiądzu z marmurem. Naturalny kamień czy lastriko może ulec zabarwieniu, ten sposób doradzamy tylko wtedy, gdy macie uchwyty z mosiądzu, bez wypełnienia. Mosiądz nie lubi wilgoci. Po zabiegach pielęgnacyjnych zawsze wycierajmy go do sucha.
3. Uchwyty z mosiądzu czyszczone pastą polerską
Kolejnym sposobem jest czyszczenie uchwytów z mosiądzu pastą polerską, możemy ją kupić w dowolnym markecie budowlanym. Do tego zabiegu należy odkręcić uchwyty od frontów i złożyć rękawiczki. Następnym krokiem będzie nałożenie niewielkiej ilości pasty na bawełnianą ściereczkę i rozprowadzenie pasty po całej powierzchni uchwytu. Pocieraj ściereczką detal do momentu, kiedy zrobi się czysty i błyszczący.
4. Pielęgnacja uchwytów z mosiądzu
Na koniec warto zabezpieczyć uchwyty z mosiądzu specjalnym impregnatem lub olejem mineralnym. Tu należy zwrócić szczególną uwagę, olej mineralny - to nic co można znaleźć w kuchni, jeśli użyjecie roślinnego, tego do jedzenia, szybko zjełczeje i będzie brzydko pachniał. Olej mineralny to taki, którego używa się do lubrykacji urządzeń mechanicznych, takich jak maszyna do szycia.